De oudere zwemmers zullen het zich vast nog wel herinneren: de vaste wekelijkse rubriek in de Zwemkroniek, geschreven door George Sieverding. Hierin werd wekelijks verslag gedaan van de langebanen in Nederland. De titel was: In ’t Riet. Op een gegeven moment stopte George ermee en een aantal jaren later werd het langebaanzwemmen omgedoopt tot Open Water Zwemmen, met een heuse website, het NOWW: een geweldig initiatief. Terugkijken op de tijd van de langebanen roept veel herinneringen op, waarbij we het in eerste instantie zullen houden bij de langebaanzwemmers van ZVHoorn, jarenlang onder de bezielende leiding van Jaap van Goor.
Kampioenen
ZVHoorn heeft een behoorlijk grote naam in het Open Water Zwemmen: veel kampioenen werden voortgebracht. Enkele namen erbij zijn: Jack Takken, Hans van Goor, Edith van Dijk, Corine Leek, Janine Kranenburg, Pascale de Boorder, Minouche Smit, de zusjes Van der Heide en Erwin de Grijs. Zij zijn ongetwijfeld de meest in het oog springende, maar er was nog veel meer. Denk maar eens aan de Bosbaanlangebaan: dat was wel de beroemdste onder de langebanen en wanneer je die op je naam kon schrijven was je een GROTE! ZVHoorn won daar eens de beker voor de grootste ingeschreven ploeg: maar liefst 88 ZVH’ers deden in dat jaar mee en zij kregen daarvoor de enorme wisselbeker voor de grootste ploeg uitgereikt.
Jack Takken
Ook in de verenigingsklassementen deden we volop mee: gigantische zwemveldslagen werden geleverd om het klassement in de wacht te slepen. Jack Takken was de eerste zwemmer die de naam van ZVHoorn onlosmakelijk verbond aan het langebaanzwemmen. Ontelbaar veel wedstrijden werden door hem gewonnen. Het was in de tijd dat er een enorme concurrentie was, met namen als Arthur de Rouw, Richard Granneman, de gebroeders Lam en vele andere topzwemmers op de startlijsten. Na het tijdperk van Jack Takken kwam het tijdperk van Hans van Goor, Edith van Dijk en Janine Kranenburg. Op de schoolslagnummers waren het Corine Leek en Erwin de Grijs die in de voorste gelederen streden.
Wereldtoppers: Hans van Goor en Edith van Dijk
ZVHoorn was op de vrije slag -nummers een klasse apart: Hans van Goor won zesmaal de Zwemkroniekbeker en zegevierde meer dan 100 maal op een langebaannummer. Janine Kranenburg was bij de dames een topper: ze won vele wedstrijden. De absolute topper van ZVHoorn was natuurlijk Edith van Dijk. Zij won zes wereldtitels en in totaal meer dan 20 medailles op EK en WK bij het Open Water Zwemmen, en ze nam ook deel aan de eerste Olympische 10 km. Een van de blijvers van toen was Sabine Kolken. Deze schoolslagtopper zwom jarenlang mee om de hoogste plaatsen. Vaak moest ze Astrid Koert voor laten gaan, maar Sabine was meer dan alleen een zwemmer: als trainer stond ze aan de basis van veel latere successen.
De laatste 10 jaar
Met Rein Beenker, Nederlands kampioen bij de jeugd op de vrije slag in 2003, begon de periode van het nieuwe open-waterteam, dat later het OLA –team zou worden. Rond 2000 waren er zo’n dertig open-waterzwemmers, met onder hen bij voorbeeld ook Joost Reijns, Remco Peerdeman, de zusjes Groot, Karin Ursem, Danique Olof en Bruun Beenker. Trainer-coach van het OLA –team is al jaren Hans Beenker, die ook met zoon Bruun in 2008 een Nederlands kampioenschap behaalde bij de jeugd op de schoolslag. Nominaties en verkiezingen waren er voor sportjongen, sportcoach en sport-jeugdteam binnen de Gemeente Hoorn en in West-Friesland.
In 2010 is het OLA –team een echt open-waterteam geworden, dat zich vooral ging richten op open-water- en niet meer op binnenwedstrijden. Een kleiner team richt zich op bijzondere prestaties. In 2012 zwom Rick Nobels de IJsselmeermarathon, in 2013 leverde Nico Mak, ook als 17-jarige, dezelfde prestatie. Ook bij internationale wedstrijden in Italië en Schotland, en de LEN-cup in Hoorn waren de OLA-zwemmers actief. Het team werkte er hard aan om de reputatie van ZV Hoorn ook in het open water hoog te houden.
Omdat de zwemomstandigheden voor de betere open-waterzwemmers in Hoorn niet optimaal waren, zijn in januari 2019 Vincent Dragt, Hessel Robert en Alphonse de Koster met hun coach overgestapt van ZV Hoorn naar Zwemvereeniging Het Y in Amsterdam.