E.K. / W.J.K. 2016

EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN / WERELD JEUGDKAMPIOENSCHAPPEN OPEN WATERZWEMMEN 2016 IN HOORN!

Van 10 tot en met 18 juli zijn voor het eerst in Nederland gehouden, en dus in Hoorn, de Openwater Zwemstad van Nederland, de Europese Kampioenschappen en de Wereld Jeugd Kampioenschappen Open Water Zwemmen, vooraf aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Honderden zwemmers waren in de Buitenhaven actief, duizenden bezoekers hebben hen van nabij kunnen volgen.
Het gehele havengebied zag een week blauw, en in en rond het Baatland was van alles te doen: een fantastisch programma met sportieve en andere culturele onderdelen maakte van deze kampioenschappen een onvergetelijk feest voor iedereen.

Op zondag 10 juli werd de Olympische afstand gezwommen: de 10 km, met onze Sharon en Ferry, die ook in Rio voor goud zouden gaan. Startschip de Halve Maen, met aan boord hoog bezoek, schoot hen met het boordkanon weg. De NOS deed verslag van de prachtige races, waarin Sharon helaas een fout maakte in het finishgebied, maar Ferry zijn eerste grote titel binnenhaalde. In Rio werden beiden Olympisch kampioen, en Ferry werd een jaar later ook wereldkampioen.

Donderdag 14 juli was de langste afstand, de 25 km op de Zuiderzee, met onze specialist Marcel Schouten. Op dinsdag 12 en woensdag 13 juli werden de 5 km’s gezwommen, individueel op dinsdag, en als spectaculair team event op woensdag.

Vrijdag was de decorwisseling voor de Wereld Jeugd Kampioenschappen: zaterdag 16 juli de 5 en 7,5 km -wedstrijden voor 14 tot 18 -jarigen, en zondag de 10 km voor 18 en 19 -jarigen. Op maandag werd het toernooi afgesloten met de estafettes 4 X 1250 m voor alle leeftijden.

Veel sportieve side events stonden op het programma en ook voor het eerst in Hoorn: Swim to Fight Cancer, waarbij iedereen voor het goede doel achter Maarten van der Weijden door onze mooie stad kon zwemmen.