Ambitie

Ter Rede van Hoorn 2013

Ter Rede van Hoorn 2013

De Stichting ‘Ter Rede van Hoorn’ organiseert vanaf 2005 de open-waterwedstrijden in het Markermeer bij Hoorn. In 2003 en 2004 werden deze wedstrijden al georganiseerd onder de naam ‘Ter Rede van Hoorn’ door de plaatselijke zwemvereniging, Z.V. Hoorn.

De stichting concentreert zich op de organisatie van het jaarlijkse zwemevenement, dat tot 2015 gehouden werd in het weekeinde voor de kermisopbouw in Hoorn. Daarna heeft het enkele jaren deel uitgemaakt van de activiteiten in de Hoornse Waterweek. Tijdens de Waterweek bezoeken duizenden belangstellenden het Hoornse havengebied, waar allerlei activiteiten plaatsvinden. Vanaf het begin had het stichtingsbestuur de ambitie in Hoorn een toonaangevend zwemevenement te organiseren. De eerste jaren kreeg het van de KNZB al de organisatie van de ONK toegewezen, en de langste afstand (10 km) werd geregeld in Hoorn gezwommen, ook als de andere ONK -afstanden elders in Nederland plaatsvonden. In 2021 wordt gezwommen vanaf Marina Kaap Hoorn, nadat Corona in 2020 het programma doorkruiste.

Vanaf 2009 heeft Hoorn als enige Nederlandse organisatie een internationaal onderdeel aan haar programma mogen toevoegen: de 10 km om de LEN -cup (Europacup), met in 2011 zelfs de finalewedstrijd. In 2010 werden aan Hoorn ook de Europese Jeugdkampioenschappen toegewezen. In 2016 werden zelfs de Europese Kampioenschappen Open Water Zwemmen en de Wereld Jeugd Kampioenschappen in Hoorn georganiseerd.

In 2011 hebben de Provincie Noord-Holland, en de Gemeenten Hoorn en Medemblik afgesproken dat zij zich in 2016 zouden kandideren voor participatie in de kandidaatstelling van Nederland (Amsterdam) voor de Olympische Spelen van 2028.

De KNZB heeft Hoorn toegezegd dat bij een eventuele toewijzing van de Spelen aan Nederland Hoorn de primaire locatie zal zijn voor het onderdeel open-waterzwemmen. In de aanloop naar de kandidaatstelling en de Spelen zullen in Hoorn grote internationale wedstrijden worden georganiseerd: Europese Kampioenschappen, wedstrijden om de wereldbeker (FINA -cup) en wereldkampioenschappen.

Bij de kabinetsformatie in 2012 zijn de plannen voor de kandidaatstelling van Nederland voor de Olympische Spelen van 2028 opgeschort. Intussen zijn de Olympische Spelen van 2028 toegewezen aan Los Angeles (V.S.).