Algemeen

Ter Rede van Hoorn 2015

Ter Rede van Hoorn 2015

In de zomer, als de meeste wedstrijdzwemmers het wat kalmer aan doen, wordt een andere groep zwemmers juist extra actief. De echte enthousiastelingen voor het buitenwerk op de wat langere afstanden storten zich dan in het open water…

Open-waterzwemmen gebeurt in echt open water, dus in meren, plassen, kanalen, vaarten, en vaak in prachtige gebieden. Er zijn twee categorie├źn: lange-afstandzwemmen en marathonzwemmen.

Hoorns trots
Hoorn heeft een aantal bekende open-waterzwemmers voortgebracht: Jack Takken, Hans van Goor (Kanaalzwemmer), Sabine Kolken, Rein en Bruun Beenker (nationale jeugdkampioenen 2003 en 2008), Rick Nobels (als jongste de IJsselmeermarathon op zijn naam gezet), Nico Mak (jeugdkampioen 2013), Bas Takken (juniorenkampioen 2014), Vincent Dragt (jeugdkampioen 2019) en natuurlijk veelvoudig Nederlands, Europees en wereldkampioen marathonzwemmen, en Olympisch zwemmer op de 10 km: Edith van Dijk! Ook Maarten van der Weijden (Olympisch kampioen op de 10 km in 2008!) zwom in Hoorn! In het seizoen 2022 wordt veel verwacht van de zwemmers Vincent Dragt en Hessel Robert. Als ambassadeurs van Ter Rede van Hoorn zwemmen zij voor ZV Het Y, maar wel in hun Hoorn op hun Zuiderzee.