Andere wedstrijden

Ter Rede van Hoorn 2015

Ter Rede van Hoorn 2015

Naast de wedstrijden voor de Nederlandse competitie en de Nederlandse kampioenschappen worden veel meer open-waterwedstrijden georganiseerd, in Nederland maar ook in het buitenland. Op de open-watersite van de KNZB, www.noww.nl, zijn links met alle organisaties te vinden.

Prestatietochten
Bij alle Nederlandse competitiewedstrijden worden in de dagprogramma’s prestatietochten opgenomen. Aan deze tochten van 250 tot 1000 m kunnen ook niet-wedstrijdzwemmers deelnemen. Veel familieleden van zwemmers, maar ook veel plaatselijke enthousiastelingen schrijven zich op de wedstrijddag in voor zo’n sportieve tocht, waarbij alleen het meedoen telt, en dat wordt beloond met een leuke herinnering.

Internationale wedstrijden
Bijzondere wedstrijden in het open-water van Nederland zijn de wedstrijden om de LEN-cup, die tot 2015 ook in Hoorn werden gehouden. De LEN (Europese zwembond) organiseert een aantal wedstrijden over 10 km om deze Europacup. De finale was in 2011 voor het eerst in Nederland, en dus in Hoorn.

Een bijzonder evenement waren ook de Europese Jeugd Kampioenschappen Open Water Zwemmen in Hoorn in 2010. De Europese zwemtop bij de jeugd was tijdens een fantastisch weekeinde in de oude Zuiderzee actief. Prachtige strijd werd geleverd om de Europese titels!

Verder in het open-water
Als voorbereiding op het open-waterseizoen 2012 organiseerden Amsterdam en Hoorn op zondag 15 april 2014 in het zwembad van Alkmaar indoor open-waterwedstrijden: spectaculaire wedstrijden in een groot zwembad, waarin teams van twaalf zwemmers in heats van 500 m rond boeien zwemmen, zoals schaatsers dat doen bij short track skating. Hoewel deze tak van de zwemsport in de VS bijzonder populair is, lukte het niet daarna voldoende deelnemers in Nederland aan de start te krijgen.

Europese Kampioenschappen 2016
Op vrijdag 13 maart 2015 heeft de LEN (Europese zwembond) na jaren onderhandelen de Europese Kampioenschappen Open Water Zwemmen 2016 officieel aan Nederland, de KNZB, en dus aan Hoorn toegewezen. Van zondag 10 tot en met donderdag 14 juli zijn deze kampioenschappen in de Hoornse Buitenhaven op de E.K. –baan en op de Rede van Hoorn gehouden. De KNZB heeft deze kampioenschappen georganiseerd met de Gemeente Hoorn en de Stichting ‘Ter Rede van Hoorn’. Aan de Europese Kampioenschappen zijn aansluitend de Wereld Jeugd Kampioenschappen toegevoegd, op dezelfde baan als die van de E.K., nadat Mexico de organisatie niet rond kon krijgen.