Competitie

Ter Rede van Hoorn 2015

Ter Rede van Hoorn 2015

De open-watercompetitie van de KNZB bestaat uit ongeveer 25 wedstrijden, die van half juni tot half september in Nederland worden georganiseerd. Tijdens het seizoen worden ook de ONK Open-waterzwemmen en de ONK Marathonzwemmen gehouden.

Om in de competitieranglijst mee te kunnen tellen, moet een open-waterzwemmer een vastgesteld aantal kilometers gezwommen hebben, een aantal dat meestal met tien wedstrijden behaald kan worden, afhankelijk van de leeftijd. Van zwemmers die meer kilometers zwemmen, tellen de snelste kilometers: op deze manier wordt deelname aan veel wedstrijden gepropageerd.

Sfeer
De afstand wordt gewoonlijk gezwommen in een rechte lijn, waarbij op de helft van de afstand wordt gekeerd rond een boei. De start vindt plaats vanuit het water: de zwemmers gaan eerst vanaf de kant het water in, en nemen dan een positie in achter een denkbeeldige lijn.

Als het startsignaal klinkt, maken de zwemmers binnen enkele seconden snelheid op weg naar prachtige prijzen, of anders in elk geval voor het plezier in de sport en het genieten van de natuur. Naast mooie bekers zijn er vaak prijzen in natura te winnen. Altijd is er voor iedere wedstrijddeelnemer een herinnering, en natuurlijk een plaats op de competitieranglijst.

OLA -team
Tot enkele jaren geleden behoorde het OLA -team (Open-water- en Lange-Afstandenteam) uit Hoorn tot de sterkste teams van Nederland.

Van de honderdzeventig deelnemende teams eindigde het altijd rond de vijfde plaats, wat trainer/coach Hans Beenker in 2010 een West-Friese nominatie opleverde. In 2008 werd het OLA–team al eens sport-jeugdteam van Hoorn. Kopman Bruun Beenker werd bij dezelfde Hoornse Sportverkiezingen gekozen tot Sportjongen van 2008, in het jaar dat teamgenoot Edith van Dijk sportvrouw van Nederland werd!

In januari 2019 hebben de zwemmers van het OLA-team zich met hun coach aangesloten bij Zwemvereeniging Het Y uit Amsterdam. In Hoorn waren de doorgroeiomstandigheden voor topzwemmers minimaal, waarna voor deze overstap gekozen is.

Programma
Het wedstrijdprogramma voor 2022, de ONK open-waterzwemmen, de ONK Marathonzwemmen, en alle andere open-waterwedstrijden zijn te vinden op de website van de KNZB. Achtergrondinformatie over het open-waterzwemmen is te vinden op NOWW.