Olympische ambitie 2028

UPDATE: De Olympische ambitie is tijdens de afgelopen kabinetsformatie in de ijskast gezet. Op zich verandert dat niets aan de kwaliteit van het evenement Ter Rede van Hoorn en de stad Hoorn als dé open-waterzwemstad van Nederland! Mocht men alsnog de Olympische Spelen naar Nederland willen halen dan is Hoorn er opnieuw klaar voor.

In 2011 hebben de Provincie Noord-Holland, en de gemeenten Hoorn en Medemblik afgesproken dat zij zich in 2016 zouden willen kandideren voor participatie in de kandidaatstelling van Nederland (Amsterdam) voor de Olympische Spelen van 2028.

De KNZB heeft Hoorn toegezegd dat bij een eventuele toewijzing van de Spelen aan Nederland  Hoorn de primaire locatie zal zijn voor het onderdeel open-waterzwemmen. In de aanloop naar de kandidaatstelling en de Spelen zullen in Hoorn grote internationale wedstrijden worden georganiseerd: Europese Kampioenschappen, wedstrijden om de wereldbeker (FINA -cup) en wereldkampioenschappen.

Tot 2016 heeft de Gemeente Hoorn een bedrag van € 25.000,00 per jaar uitgetrokken voor ondersteuning van de organisatie, en city marketing voor de gemeente in relatie met het werk van de stichting. Tot die tijd heeft de locatie aan het Julianapark voldaan. Bij een eventuele kandidaatstelling van Nederland zal de wedstrijdlocatie aan de Markermeerkust worden voorzien van een vaste steiger voor start en finish, en zullen ook andere voorzieningen moeten worden gerealiseerd.