15 april Indoor open-water-zwemwedstrijden in Alkmaar

Zondag 15 april worden voor het eerst in Nederland indoor open-water –zwemwedstrijden gehouden. Het grote bad van de ‘Hoornse Vaart’ in Alkmaar is de arena voor vijftig open-waterzwemmers die (nu nog) binnen met elkaar de strijd zullen aangaan.

Vanaf 16 juni zullen deze en honderden andere zwemmers wekelijks in het open water van Nederland in de competitie uitkomen. Na dertig wedstrijden zullen de organisaties van 15 april, ‘Het Y’ uit Amsterdam en ‘Ter Rede van Hoorn’ uit Hoorn, opnieuw tot de top behoren. In Noord-Holland staan zes wedstrijden voor de zomer geprogrammeerd: 17 juni Spaarnwoude, 22 juli Amsterdam, 28 en 29 juli Anna Paulowna en Alkmaar, 4 en 5 augustus Hoorn, en 19 augustus Aalsmeer.

De indoor open-water–zwemwedstrijden in Alkmaar bestaan uit drie ronden, waarin zes teams van tien zwemmers tegen elkaar uitkomen. Net als buiten zwemmen de deelnemers rond boeien over een langere afstand van 500 m. Na drie ronden worden de winnaars per leeftijdsgroep vastgesteld volgens het grand prix –systeem.

In Nederland zijn indoor –wedstrijden nieuw voor open-waterzwemmers, maar in het buitenland is pool open water swimming al populair. Met meer dan gemiddelde belangstelling volgen de zwembonden en de pers wat op dit gebied gebeurt: Nederland is in de race voor de kandidaatstelling voor de Olympische Spelen van 2028, en Hoorn moet de locatie worden voor het open-waterzwemmen.

Op zondag 15 april zijn de wedstrijden in Alkmaar van 14.00 tot 17.00 uur. Aan de start zullen onder anderen veel, ook internationale zwemmers uit Amsterdam en Hoorn deelnemen. De toegang is gratis, de sport prachtig, maar vooral spectaculair!

Voor meer informatie: www.het-y.nl en www.terredevanhoorn.nl