Hoorn open-waterzwemstad van Nederland

Het college wil de komende vier jaar 25.000 euro per jaar beschikbaar stellen om Hoorn in de race te houden als locatie voor het openwater zwemmen tijdens de Olympische Spelen van 2028. In 2016 neemt Nederland een besluit of het zich kandidaat stelt voor de Olympische Spelen van 2028. De KNZB en de NOC*NSF zien Hoorn als A-locatie voor het openwaterzwemmen. Het voorstel aan de gemeenteraad wordt 20 september in de raadscommissie besproken.

openwaterzwemmen

In 2011 heeft het Nederlands Olympisch Comité* Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) een sportlandkaart gepresenteerd. Daarop staat aangegeven welke wedstrijdaccommodaties in Nederland aanwezig zijn en ingezet kunnen worden bij topsportevenementen. Hoorn is door NOC*NSF en de KNZB als A-lokatie voor het onderdeel openwaterzwemmen op deze kaart gezet. Dit maakt Hoorn eerste kandidaat voor het openwaterzwemmen. In Hoorn is al veel ervaring opgedaan met het organiseren van nationale en internationale zwemwedstrijden. De Stichting O.W.Z. ‘Ter Rede van Hoorn’ is sinds 2003 actief en heeft meerdere keren een nationaal kampioenschap, een Europacup, en een Europese Jeugdkampioenschap georganiseerd.

Olympische ambitie
In 2016 neemt Nederland een besluit over de kandidaatstelling voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2028. Komende vier jaar wil het college Hoorn in de race houden als A-locatie voor het openwaterzwemmen. Daar is de komende vier jaar 25.000 euro per jaar voor nodig. Een deel is subsidie voor ‘Ter Rede van Hoorn’ en een deel wordt gebruikt voor promotionele activiteiten. Op 20 september bespreekt de raadscommissie het voorstel.

Openwaterzwemmen
In 2008 werd het openwaterzwemmen voor het eerst opgenomen in het Olympisch programma. De eerste Olympische titel voor Maarten van der Weijden heeft bijgedragen aan de nationale belangstelling voor de sport.  Bij de vrouwen is Edith van Dijk Nederlands meest succesvolle openwaterzwemster. Zij heeft onder andere zes wereldtitels veroverd en was in 2005 Sportvrouw van het jaar. Beiden hebben bij Zwemvereniging Hoorn getraind.