Nico Mak – Nederlands Kampioen open-waterzwemmen

Op zaterdag 6 juli heeft Nico Mak met grote overmacht zich laten kronen tot Nederlands Kampioen open-waterzwemmen op de schoolslag bij de jeugd. Vanaf de start in Appeltern (Noord-Brabant) nam Nico (17) het initiatief. In een race waarin hij gelijk startte met de senioren, probeerde hij zelfs aan te sluiten bij de kopgroep van de senioren, maar dat was nu nog iets te snel. Na  500 m ging Nico, lid van Z.V.Hoorn, zijn eigen race zwemmen. Bij iedere doorkomst vergrootte hij zijn voorsprong op zijn naaste concurrenten en liet hij het gat naar de kopgroep van de senioren in ieder geval niet groter worden.  Bij het laatste keerpunt bleek de voorsprong op zijn naaste concurrenten zo groot, dat hij op techniek  naar de finish kon zwemmen. Met een prima tijd van 50.27.20 was de gouden medaille dik verdiend.

(Nico Mak op het podium met zijn opponenten)

(Nico Mak op het podium met zijn opponenten)

Ook in het landelijke klassement heeft Nico goede zaken gedaan met zijn overwinning. Ook daarin is een eerste plaats voor hem weggelegd. Met deze dubbel zou hij zelfs zijn  voorganger als schoolslagkampioen van Z.V.Hoorn, Bruun Beenker in 2008, overtreffen.

Nico’s volgende doelstelling is de overschakeling in de training op de vrije slag, waarmee hij op zaterdag 10 augustus met zijn trainer-coach Hans Beenker het IJsselmeer gaat oversteken. Deze KNZB –marathon van ruim 22 km start in de haven van Stavoren en eindigt in Medemblik. Net als Nico’s Hoornse voorganger op de marathon, Rick Nobels in 2012, is hij dan nog 17 en de jongste zwemmer die deze krachttoer gaat verrichten. Nico heeft een sterk team om zich heen, het OLA –team van Z.V.Hoorn, dat dit seizoen ook twee Amsterdamse studenten zal begeleiden bij hun oversteek in hun p.r. –strijd tegen kanker, Matthijs van Dam en Jorrit Broertjes.